معرفی خانه های تاریخی تبریز، گنجینه های عصر قاجار

تبریز، مرکز استان آذربایجان شرقی، شهری غرق در تاریخ و فرهنگ است. یکی از شاخص ترین جنبه های میراث غنی این شهر، خانه های تاریخی آن است. این جواهرات معماری که قدمت آن به دوران قاجار بازمی‌گردد، نمایی شگفت‌انگیز از گذشته را ارائه می‌دهد که منعکس‌کننده تحولات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی شهر است.

  1. یکشنبه ۲۵ تیر ۲ ساعت ۱۲:۲۳ (۹ ماه،۳ هفته قبل)
خانه ستارخان
به گزارش فرانگر

در ادامه به سفری در میان خانه‌های تاریخی تبریز می رویم و ویژگی‌های معماری، اهمیت تاریخی و داستان‌هایی که روایت می‌کنند را بررسی می‌کنیم تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

پیشینه تاریخی

تبریز از قدیم الایام محل تبادل فرهنگی بوده است. موقعیت استراتژیک آن در جاده ابریشم به میراث فرهنگی متنوع آن کمک کرده است. این شهر مهم ترین پیشرفت خود را در دوران قاجار (1175-1304) تجربه کرد که محل اقامت ولیعهد شد. در این دوره خانه های زیبای بسیاری ساخته شد که اکنون به آثار تاریخی تبدیل شده‌اند.

ویژگی های معماری خانه های تاریخی تبریز

خانه ‌های تاریخی تبریز به دلیل سبک معماری منحصربه‌فرد خود که ترکیبی از معماری سنتی ایرانی با تأثیرپذیری از فرهنگ‌های دیگر است، شهرت دارند. ویژگی این خانه ها حیاط های بزرگ، آجرکاری های پیچیده و تزئینات گچ‌بری خیره کننده است. فضای داخلی به همان اندازه چشمگیر است، با سقف های بلند، گچ‌بری های تزئین شده و شیشه های رنگارنگ که دل هر گردشگری را می‌برند. یکی از بارزترین ویژگی های این خانه ها استفاده از نور روز است. معماران آن زمان از تکنیک‌های طراحی نوآورانه برای به حداکثر رساندن نور طبیعی استفاده می‌کردند و نیاز به نور مصنوعی را کاهش می‌دادند.

خانه مشروطه تبریز

خانه مشروطه که از خانه های تاریخی تبریز بوده و در اواخر دوره قاجاریه توسط حاج ولی معمار تبریزی ساخته شده است. این بنا به خاطر شیشه های رنگی نفیس و گچ بری های پیچیده‌اش شهرت دارد. خانه مشروطه تبریز محل تجمع انقلابیون مشروطه در اوایل قرن بیستم بود و اکنون به عنوان موزه‌ای است که به این دوره مهم در تاریخ ایران اختصاص یافته. از سال 1375 این خانه به لیست خانه های تاریخی شهر تبریز اضافه شده است. اما تاریخ ساخت این خانه به سال 1247 برمی‌گردد. جایی که تاجری معروف به ابوالمله این خانه را به کمک معماری حاج ولی معمار ساخت و در سال 1287 این خانه را به مشروطه خواهان آن زمان یعنی باقرخان و ستارخان واگذار کرد. البته قبل تر از آن، این خانه محل فعالیت سران فرقه دموکرات آذربایجان نیز بوده است.


خانه استاد شهریار

زادگاه شاعر نامدار ایرانی، محمدحسین بهجت تبریزی، معروف به شهریار در شهر تبریز است. این خانه که اکنون موزه است، زندگی و آثار شهریار را به نمایش می‌گذارد. معماری سنتی، همراه با وسایل شخصی و دست نوشته های این شاعر، بینشی منحصر به فرد از زندگی یکی از غول های ادبی ایران ارائه می‌دهد. این خانه در واقع سومین و اخرین مکان اقامتی این شاعر پرآوازه بود از سال 1367 توسط شهرداری تبریز و کمک خانواده آن مرحوم تبدیل به موزه ادبی شده تا افراد بیشتری با این شاعر محبوب آشنا شوند.

خانه پروین اعتصامی

یکی دیگر از خانه های تاریخی در شهر تبریز منزل پروین اعتصامی بوده که این شاعره معروف کشورمان دوران کودکی خود را در آن گذرانده است. اکنون به یک مرکز فرهنگی و کتابخانه تبدیل شده است که بیش از 4000 جلد کتاب را در خود جای داده است. معماری خانه منعکس کننده معماری سنتی مسکونی ایرانی است که دارای حیاطی زیبا و حوضی در وسط آن است. این خانه 1300 متری در محله ششگلان تبریز واقع شده است. اگر شما هم دور از تبریز هستید و می‌خواهید از این مکان تاریخی شهر تبریز لذت ببرید می‌توانید با خرید بلیط هواپیما تبریز از یوتراوز از زیبایی معماری این مکان دیدن کنید.

خانه حریری

خانه حریری که خانه‌ تاریخی و باشکوهی است که قدمت آن به دوران قاجار باز می‌گردد. این خانه به دلیل معماری منحصر به فرد خود از جمله تزئینات زیبای گچبری، نقاشی های دیواری زیبا، آینه کاری و پنجره های رنگارنگ مشهور است. حاج محمد آقا حریری که از افراد معروف در انقلاب مشروطه و از تاجران به نام تبریز در این خانه اقامت داشته و امروزه این خانه با نام او به ثبت رسیده است.

خانه حریری

خانه تاریخی ستارخان

خانه تاریخی ستارخان که به نام قهرمان ملی ایران، یک مکان تاریخی مهم در تبریز است. خانه ای که ستارخان مدتی در آن زندگی می کرد، اکنون به موزه ای تبدیل شده است که زندگی و مبارزات این قهرمان ملی را به نمایش می‌گذارد. معماری این خانه نمونه کاملی از خانه های سنتی ایرانی اواخر دوره قاجار است. به هنگام ورود و بر سر در آن نام سردار ملی نوشته شده و داخل حیاط آن حوضچه‌ای کوچک به سبک خانه های آن عصر وجود دارد و اطراف فضای خانه با پنجره های بلند احاطه شده است. برای دیدن این مکان تاریخی و لذت بردن از تمام جاذبه های شهر تبریز نیاز است که بیشتر از چند روز در این شهر اقامت داشته باشید. ما به شما هتل های تبریز را پیشنهاد می‌کنیم که می‌توانید به کمک یوتراوز آنها را برای خودتان و همسفرانتان رزرو کنید. در این خانه، در صورتی که کمی دقت کنید متوجه پلکانی به سمت پایین می‌شوید که با طول سیصد متری خود در زیر زمین توجه هر گردشگری را جلب می‌کند که طبق اسناد تاریخی این سردار ملی از این تونل برای مقاومت در برابر نیرو های محمد علی شاه استفاده می‌کرده است.

خانه امیرنظام گروسی

از معروف ترین خانه های تاریخی در تبریز، خانه امیرنظام گروسی است که که قدمت تاریخی آن به دوران قاجار باز می‌گردد. این خانه که متعلق به امیر نظام گروسی، که در زمان خود پست های دولتی بسیاری داشته و جز اولین افرادی بوده که ماشین آلات مربوط به ضرب سکه، تمر و چاپ را وارد کرده است. این خانه قدیمی با مساحتی بالغ بر 3 هزار متر در دوطبقه ساخته شده است.

خانه شربت اوغلی

خانه شربت اوغلی که به خانه کمپانی نیز معروف است، خانه‌ای تاریخی است که قدمت آن به دوران قاجار باز می‌گردد. این خانه که متعلق به یکی از خانواده های ثروتمند تبریز است، به دلیل معماری منحصر به فردش از جمله تزئینات زیبای گچبری و آینه کاری هایش شهرت دارد. این خانه هزار پانصد متری که تلفیقی از معماری روسی، اروپایی و ایرانی است اکنون به موزه ای تبدیل شده که سبک زندگی دوران قاجار را به نمایش می‌گذارد.

خانه صرافلار

خانه صرافلار که به موزه سفال تبریز نیز معروف است، خانه‌ای تاریخی از زمان قاجار که بعد از بازسازی های انجام شده تبدیل به موزه شده است. در این خانه تاریخی که مساحتی نزدیک به 1500 مترمربع داشته و در دوطبقه بناشده است. شما می‌توانید از موزه سفال، سبک معماری اصیل و سنتی ایرانی و نقاشی استاد فرشچیان که در این موزه قرار دارد دیدن فرمایید. اگر با خواندن این مطلب شما هم مشتاق سفر به این شهر زیبا و تاریخی شده‌اید می‌توانید به کمک وبسایت یوتراوز و خرید بلیط قطار تبریز از این خانه های قدیمی شهر تبریز دیدن فرمایید.

خانه صرافلار

در پایان

در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با جاهای تاریخی تبریز و جاذبه های این شهر پر رونق آشنا کنیم. برای سفر به تبریز و اقامت در این شهر می توانید از طریق سایت یا اپلیکیشن یوتراوز اقدام کنید.