چرا بهتر است، همسر باردار خود را ماساژ دهید؟

رای بهبود تجربه روانشناختی زنان در زایمان، بهتر است که آنها از حمایت فیزیکی، عاطفی و اجتماعی برخوردار شوند و باورشان به اینکه توانایی زایمان بدون مداخلات پزشکی را دارند، بهتر است تقویت شود.

  1. دوشنبه ۱۴ آذر ۱ ساعت ۱۶:۰۱ (۱ سال،۵ ماه قبل)
ماساژ بارداری
به گزارش فرانگر

زایمان یکی از مهمترین اتفاقات زندگی یک زن است؛ زیرا یک تجربه روانشناختی بزرگ و متحول کننده است که به زنان احساس توانمندی میدهد. شاید برایتان تعجب آور نباشد اما از آنجایی که همه گیری COVID-19 بسیاری از افراد را مجبور به قرنطینه و خانه نشینی کرد، افزایش بارداری در کشورهای مختلف اتفاق افتاده است. در ابتدای شروع بیماری همه گیری که منجر به کاهش «بچه دار شدن» شد و در آن تعداد حاملگیهای کمتری نسبت به سال قبل وجود داشت. با این حال این ارقام از آن زمان به بعد معکوس شده و شاهد افزایش مجدد تعداد بارداری بوده است. هر چند پس از کاهش جمعیت در جهان، تنظیم خانواده موضوع گفتگو برای بسیاری از خانواده ها و جوامع بوده است. استرس به همراه بارداری میتواند هم برای مادر و هم کودک مضر باشد. برای بهبود تجربه روانشناختی زنان در زایمان، بهتر است که آنها از حمایت فیزیکی، عاطفی و اجتماعی برخوردار شوند و باورشان به اینکه توانایی زایمان بدون مداخلات پزشکی را دارند (مگر اینکه مداخله ضروری باشد)، بهتر است تقویت شود.

فواید ماساژ

رضایت از زایمان یک ساختار پیچیده و چند بعدی است که ممکن است در طول زمان تغییر کند. آگاهی مادران از روند زایمان، مشارکت فعال آنها در آن، استفاده از تکنیکهای کاهش درد غیردارویی، احساس کنترل زایمان در آنها و فراهم کردن محیطی مناسب، ایمن و آرام از جمله مواردی است که مرتبط با رضایت زنان از زایمان طبیعی است. چنانچه میدانید، در دوران بارداری، مادر دچار تغییرات جسمی و روانی منجر به ناراحتی زن میشود که از جمله این ناراحتیها افسردگی و کمردرد هستند. از طرفی درد مداوم که فوراً برطرف نشود میتواند منجر به درد مزمن شود.

بیشتر تکنیکهای کنترل درد، غیردارویی و غیرتهاجمی هستند و سلامت مادر یا نوزاد را تهدید نمی کنند یا تهدیدی ندارند. علاوه بر این زنان تمایل بیشتری به استفاده از روشهای غیردارویی برای کاهش درد زایمان خود دارند. مداخلات غیردارویی مانند ماساژ، از جمله تکنیکهای موثر در مدیریت درد زایمان هستند. زیرا درک درد، اضطراب و سطح استرس و همچنین نیاز به دارو را کاهش میدهد و رضایت زنان را از زایمان افزایش میدهد. خوشبختانه روانشناسان طی مطالعات اخیر مطرح کردند که زوجین میتوانند از طریق ماساژ به همسر باردارشان در این زمینه کمک کنند.

  • ماساژ عبارت است از حرکت دست به صورت طرح دار و هدفمند که با بافت نرم انگشتان، دست ها، ساعد، آرنج، زانو و پا، به همراه یا بدون استفاده از مرطوب کننده ها، روان کننده ها، گرما و سرما، دستی یا سایر ابزارهای خارجی انجام می شود و هدف آن ایجاد برخی تغییرات درمانی در بدن است.
  • ماساژ از طریق مکانیسم های بیومکانیکی، فیزیولوژیکی، عصبی و روان شناختی فواید بسیاری را برای افراد به ارمغان می آورد. همچنین باعث کاهش مدت زمان زایمان و افزایش حس کنترل در مادران می شود.
  • ماساژ یک راه عالی برای کاهش استرس هم برای فردی که ماساژ داده می شود و هم برای شخص ارائه کننده ماساژ است.
  • ماساژ بین زوجینی که رابطه عاشقانه دارند نه تنها باعث افزایش احساس صمیمیت بیشتر میشود، بلکه این رفتار خاص فواید متعددی برای سلامتی مادران دارد.
  • ماساژ یعنی آزادسازی اندورفین که یک روش غیردارویی با تکنیک های لمسی یا ماساژ سبک است که می تواند احساس آرامش و راحتی را برای زنان بارداری که در اواخر دوران بارداری تا قبل از زایمان قرار دارند، ایجاد کند.

این مقاله با هدف تعیین تأثیر ماساژ با آزاد سازی اندورفین بر کاهش شدت کمردرد زنان باردار سه ماهه سوم انجام شده است.

چهار فایده ماساژ برای زنان باردار

ماساژ در قسمت پشت بدن باعث تولید اکسی توسین و افزایش شیر مادر می شود.

تحقیقات اخیر در مادران باردار نشان داده شده است که، تحریک عضلات ستون فقرات از طریق ماساژ باعث ترشح هورمون اکسی توسین در بدن و افزایش تولید شیر می شود. در این مطالعه از مادران خواسته شد که روی صندلی بنشینند و به سمت جلو خم شوند و بازوها و بالاتنه خود را نیز روی میز بدون لباس خم کنند. این ماساژ توسط یکی از پرستاران ارائه شد و آنها عضلات ستون فقرات مادران باردار را ماساژ دادند. این نوع ماساژ را همچنین می توان به راحتی در خانه توسط شریک زندگی تان تکرار کنید و احتمالاً همین فواید مطرح شده را خواهد داشت.

اندورفین آزاد شده و حاصل از ماساژ به کاهش سطح اضطراب در حین زایمان کمک می کند.

در واقع، ماساژ باعث تحریک تولید اندورفین در بدن می شود. از همه مهمتر، از آنجایی که اندورفین به ایجاد حس آرامش و راحتی کمک می کند، مادرانی که ماساژ سبک دریافت می کنند می توانند به میزان قابل توجهی سطح اضطراب خود را در طول زایمان کاهش دهند.

ماساژ باعث کاهش کمردرد در سه ماهه سوم بارداری می شود.

درد کمر یک تجربه رایج برای مادران باردار است زیرا بدن در حال وفق دادن خود با بارداری است. یکی دیگر از مزایای اندورفین که از طریق ماساژ آزاد می شود این است که اندورفین به کاهش ناراحتی و درد در بدن کمک می کند. بررسی 9 مقاله ژورنالی روانشناسی نشان می دهد که ماساژ در سه ماهه سوم بارداری می تواند به میزان قابل توجهی اندورفین تولید کند و کمردرد را برای مادران باردار کاهش دهد.

مطالعات نشان داده است که، ماساژ به طور قابل توجهی، رضایت از زایمان را بهبود می بخشد.

هر مادری می تواند تایید کند که تجربه زایمان چقدر استرس زا است. همچنین، بررسی سیستماتیک شش مقاله ژورنالی نشان داده که ماساژ به طور قابل توجهی به رضایت از زایمان در مادران نیز کمک می کند. می توان گفت که، جدا از فواید فیزیولوژیکی ماساژ که به طور واضح در بالا ذکر شد، واضح است که ماساژ می تواند ذهن مادر را آزاد کند و می تواند تأثیر مثبت و قابل توجهی بر بازتاب فکری آنها در زایمان داشته باشد.

مراقبت از همسر افسرده در حین بارداری

جمع بندی

هر چند برای اکثر افراد، ماساژ روشی عالی برای آرام شدن است و شخص کاملا احساس آرامش می کند. چنین مزایایی ممکن است برای زنان حتی در دوران بارداری و همچنین در حین و بعد از زایمان نیز اهمیت بیشتری داشته باشد. از نظر فیزیولوژیکی، ماساژ باعث تولید اکسی توسین و اندورفین در بدن می شود که در نتیجه به تولید شیر کمک می کند و درد و ناراحتی فیزیکی را کاهش می دهد. به لحاظ روانشناختی نیز، ماساژ اضطراب را کاهش می دهد و رضایت مادران را از زایمان بهبود می بخشد.

علیرغم تمایل روزافزون زنان به ماساژ به عنوان یک تکنیک غیردارویی ایمن برای مدیریت درد زایمان، مطالعات بسیار کمی تاکنون تأثیر ماساژ بر رضایت از زایمان را بررسی کرده است، اگرچه درک تأثیرات این روش بر رضایت از زایمان ضروری به نظر می رسد. بنابراین، این مقاله مروریِ سیستماتیک به بررسی تاثیر ماساژ بر رضایت از زایمان پرداخته است. اگر پارتنرتان باردار است و می خواهید راه های دیگری برای کمک به او بیابید، به او ماساژ بدهید و از نزدیک شاهد مزایای این تماس محبت آمیز باشید.

منبع: doi.org