سازگار شدن با تغییرات؛ چطور از بحران‌ها با موفقیت عبور کنیم؟

این عبارت جالب از چارلز داروین را به یاد بسپارید: قوی‌ترین یا باهوش‌ترین گونه‌ها نیستند که بقا پیدا می‌کنند، بلکه این سازگارترین‌ گونه‌ها هستند که باقی خواهند ماند...!

  1. چهارشنبه ۳ اردیبهشت ۹۹ ساعت ۱۳:۱۶ (۳ سال،۱۲ ماه قبل)
سازگار شدن با تغییرات
به گزارش فرانگر

اکنون در دوره ای هستیم که جهان ظرف چند ماه آن چنان تغییر کرده و دگرگون شده که شاید حتی بدبین ترین و خوش بین ترین افراد هم تصور چنین تغییراتی در جهان را نمی کردند!

شاید اگر همین چند ماه قبل از کسی می پرسیدید که چه چیزی می تواند کل دنیا را ناگهان درگیر و زیروزبر کند، پاسخ هایی مثل جنگ جهانی و گرمایش زمین و حتی برخورد شهاب سنگ می شنیدید اما کسی نمی دانست ویروس کوچک کرونا (که وزن کل آن در دنیا طبق محاسبات دانشمندان به ۵ گرم هم نمی رسد!) باعث تغییراتی شگرف و البته تا سال های سال ماندگار بر جهان خواهد گذاشت.

انسان در برخورد با تغییرات و بحران ها چطور رفتار می کنند؟

البته که تغییرات، اتفاقات غیرمنتظره و البته بحران ها، همیشه ی خدا بوده و تا ابد هم خواهد بود و ادامه خواهد یافت. اما انسان ها طرز برخورد و رفتارهای متفاوتی با تغییرات از هم نشان می دهند. برخی افسرده می شوند، برخی پریشان حال و مضطرب می شوند، برخی دیگر سعی می کنند صورت مسئله را پاک کنند. اما گروهی هم هستند که وقتی اتفاقی این چنینی رخ می دهد بلافاصله آن را می پذیرند و سپس این سوال را می پرسند: «بهترین کاری که من می توانم در شرایط کنونی کنم چیست؟»

برگردیم به جمله طلایی آقای داروین!

اگر کمی به عمق جمله نفوذ کنیم، نکات بسیار جالبی از آن برداشت کنیم. طبق گفته ی چارلز داروین، سازگاری اصل مهمی است. همه ما با هر سواد و تحصیلات و طرز فکری، می دانیم که سرعت تغییرات به طورکلی در عصر کنونی از هر زمان دیگری بیشتر است؛ بنابراین اگر مهارت «سازگار شدن با تغییرات» را نداشته باشیم، به زودی قربانی تغییرات خواهیم شد. همانطور که استیون هاوکینگ، دانشمند بزرگ بریتانیایی روزگاری گفته بود: «هوشمندی، توانایی سازگاری با تغییرات است.»

در حقیقت اگر حتی بر طبق اصل بقا بخواهیم این جمله را بیان کنیم، انسان هایی توانسته اند بقا پیدا کنند و نسل هایشان ادامه پیدا کند که برای تغییرات توانسته اند راه حل پیدا کنند و خودشان را با آن وفق بدهند. آن ها بوده اند که موفقیت ها را همیشه رقم زده اند...!

چقدر از تغییرات زندگی اجتناب ناپذیر است؟

اگر فقط کمی به عمق زندگی برویم و بیشتر در آن کنکاش کنیم، می بینیم که «اغلب» تغییراتی که در حال اتفاق افتادن است، واقعاً غیرقابل پیشگیری (مثل بلایای طبیعی) و حتی در بسیاری از مواقع غیرقابل پیش بینی (مثل همین ویروس مرموز کرونا!) هستند.

بنابراین عجیب است که بسیاری از افراد هنوز هم به دنبال توجیه کردن اهمال کاری و عدم تطابق پذیری خودشان با شرایط و در نهایت شکست هایشان هستند.

آن ها برای هر ناکامی ای بهانه ای دارند. آیا واقعاً اتفاقاتی که در زندگی می افتند، قابل پیشگیری و پیش بینی هستند؟

بسیاری از اتفاقات زندگی ما، از عهده و کنترل ما خارج هستند و هرگز نمی توانیم روی اتفاقا نیفتادن و یا افتادنشان تاثیرگذار باشیم. پس آیا نگران بودن و حرص خوردن از چیزی که روی آن تاثیرگذار نیستیم، فایده ای هم دارد؟

سازگار شدن با تغییرات

بهترین کار این است: «سازگار شدن با تغییرات»!

اما در عصر کنونی چطور می توان با موفقیت از بحران ها عبور کرد، با تغییرات سازگار شد و به جای قربانی شدن، به دنبال راه حل ها گشت؟ سازگار شدن چگونه است و چه حوزه هایی توان انطباق پذیری با شرایط را دارند؟

با پرسیدن این سوال از خود: «چه کاری من می توانم انجام بدهم؟» و «چطور می توانم بهترینِ خودم باشم؟»

لازم است ابتدا شرایط پیش آمده را بپذیرید و بدانید که همیشه اتفاقات خواهند افتاد. هیچگاه در طول تاریخ، همه چیز به میل بشریت نبوده و نخواهد بود. اما انسان در نهایت توانسته از پس مشکلات برآید و قوی تر شود. بنابراین با عینک حل مسئله فقط و فقط تمرکتان را بر یافتن بهترین و کلیدی ترین راه حل ها بگذارید و مثل بقیه، اسیر شرایط نشوید و از نقش قربانی بیرون بیایید.

آموزش؛ کلید حل مشکلات

یکی از حوزه هایی که شاید آسیب زیادی از شیوع ویروس کرونا خورده باشد، حوزه آموزش است. همان طور که می بینید، آموزش حضوری در همه جای دنیا تقریباً تعطیل شده است! مدارس و دانشگاه بسته شده و کلاس های حضوری موسسات مختلف، به حالت تعلیق درآمده است. اما شاید هیچ حوزه ای هم به اندازه آموزش، توان و پتانسیل انطباق پذیری با تغییرات را نداشته باشد. اکنون و با پیشرفت شگفت انگیز دنیای مجازی و آنلاین، آموزش حتی در خانه و با لباس راحتی هم به کاری سهل و آسان بدل شده است. اکنون هرکسی مهارتی دارد، به راحتی می تواند در خانه بنشیند و آموزش بدهید و پول دربیاورد. چگونه؟ مثلا با برگزاری وبینار! اما مهم است که پیش از گرفتن این تصمیم، بدانیم وبینار چیست و چطور می توانیم به راحتی یک وبینار مؤثر و جذاب برگزار کنیم.

به طورکلی آموزش دیدن و آموزش دادن در روزهای قرنطینه، یکی از موثرترین کارهایی است که می توانیم انجام دهیم. ما نباید اجازه دهیم بعد از پایان روزهای قرنطینه و بازگشت به زندگی ادامه، تفاوتی با گذشته نکرده باشیم.

یکی از بهترین روش ها برای اینکه خودمان را در ایام قرنطینه بسازیم و رشد بدهیم و در فردای کرونا به انسان متفاوتی بدل شویم، آموزش دیدن و کتاب خواندن است. حتماً می دانید کتاب خواندن یکی از بزرگترین لذت های دنیاست. می توانیم این روزها را با کتاب به بهترین روزهای زندگی مان تبدیل کنیم؛ اما اینجا هم ظاهرا یک مشکل وجود دارد. مشکل بیرون رفتن و کتاب خریدن!

وقتی زیاد نمی توانیم از خانه بیرون برویم و ریسک آن را بپذیریم، چه بهتر که افرادی از بیرون، کتاب ها را برای ما بیاورند.خرید اینترنتی کتاب یک راه مطمئن و عالی برای سرگرم شدن، رشد و پیشرفت است. تازه آن هم کتاب های امتحان پس داده، دست چین شده و بسیار کاربردی روز دنیا. با مطالعه کتاب در روزهای قرنطینه علاوه بر اینکه فشار روانی کمتری روی خودمان حس خواهیم کرد، مهارت های ارتباطی و فردی خودمان مثل عزت نفس و رضایت از زندگی را نیز افزایش خواهیم داد.

باز به جمله اول بازمی گردیم. شما چقدر تلاش می کنید خودتان را با دنیای تازه سازگار کنید؟ چقدر اهل آموزش و سازگار شدن با تغییرات هستید؟ فکر می کنید کشور ما تا چه اندازه نیاز به آموزش همگانی دارد؟ از خودمان آغاز می کنیم...!