دنیای اقتصاد: روز گذشته یکی از قطعه سازان مطرح کشور در نشستی خبری از تولید ناقص ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو در دو شرکت خودروساز کشور خبر داد. وی در این زمینه تاکید کرده بود که ۱۰۰ هزار دستگاه خودرو محصول ناقص در ایران خودرو و ۱۰۰ هزار دستگاه دیگر در شرکت سایپا به دلیل نبود قطعه امکان تجاری شدن ندارند. اظهارات این قطعه ساز کشور در شرایطی است که تولید ناقص خودرو در شرکت های خودروساز همچنان ادامه دارد و ظاهرا ایران خودرو و سایپا تصمیم بر توقف تولید ناقص ندارند.
در این زمینه سوالی که مطرح می شود این است که خودروسازان خود خواهان تولید خودروهای ناقص هستند یا فشار سیاست گذاران صنعتی منجر به ادامه تولید چنین خودروهایی شده است؟ آنچه مشخص است تولید خودروهای ناقص برای خودروسازان به طور حتم هزینه ساز است؛ چراکه به گفته برخی از دست اندرکاران تولید، برای تکمیل این محصولات، خودرو یک بار دیگر باید در خطوط تولید خودروسازان قرار بگیرد. هرچند قرارگیری دوباره در خطوط تولید مانع از بیکاری کارگران خط می شود، اما در هر صورت برای خودروساز هزینه ایجاد خواهد کرد.
به این ترتیب به نظر می رسد که خودروساز با آگاهی از کمبود برخی از قطعات چندان تمایلی به تولید محصول ناقص ندارد؛ چراکه این اقدام با توجه به شرایط نقدینگی آنها، هزینه ساز خواهد بود؛ اما در پاسخ به این سوال که سیاست گذاران و تصمیم سازان صنعت خودرو به خصوص مسوولان صنعتی چه نفعی از تولید ناقص می برند باید گفت که محصولات ناقص هم در آمار تولید خودروسازان جای می گیرد، بنابراین مسوولان صنعتی می توانند ادعا کنند که تولید روالی عادی دارد و حتی پیش از گذشته رشد داشته است. بدین ترتیب اگر تولید ناقص خودرو برای خودروساز نفعی ندارد، اما حداقل برای مسوولان صنعتی کشور شاهدی بر ادامه تولید و رشد آن خواهد بود. آنچه مشخص است در شرایط کنونی برنامه ای برای توقف تولید محصولات ناقص وجود ندارد و تولید برای جا خوش کردن در پارکینگ خودروسازان همچنان ادامه دارد؛ اما در مورد تولید محصولات ناقص یک کارشناس خودرو در گفت و گو با «دنیای اقتصاد» نظر دیگری دارد.
وی با انکار نقش مسوولان صنعتی در این مورد تاکید می کند که خودروسازان در هر شرایطی به دنبال تامین نقدینگی هستند و تولید خودروهای ناقص نیز خود گواه نبود نقدینگی در این شرکت ها است. این کارشناس خودرو ادامه می دهد که در خودروسازی با توجه به عدم تامین برخی قطعات، تولید کنندگان به اصطلاح «دو تا یکی یا سه تا یکی» می کنند، به این معنا که کسری قطعات یک خودرو را از خودرو ناقص دیگر تامین می کنند. این کار می تواند از تعداد خودروهای ناقص در شرکت های خودروساز به میزان چشمگیری کم کند. وی ادامه می دهد که یا کسری قطعه خیلی زیاد است که خودروساز نمی تواند به اصطلاح دو تا یکی کند یا خودروساز با توجه به بدقولی دولت در ارائه تسهیلات، اصراری برای تکمیل این خودروها ندارد.
- خبر جدید درباره واردات خودروهای هیبریدی
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به این پرسش که چرا قانون لغو تعرفه خودروهای هیبریدی اجرا نمی شود؟ گفت: لغو تعرفه خودروهای هیبریدی منوط به این است که مصوبه مجلس شورای اسلامی در شورای نگهبان تائید شود. چنانچه بر این مصوبه ایرادی گرفته نشود بعد از تائید مجلس تعرفه خودروهای هیبریدی لغو خواهد شد.
محمدرضا فیاض افزود: برای لغو تعرفه خودروهای هیبریدی مسیر طولانی را در پیش داریم. البته ما به عنوان نماینده وزارت صمت نقشی در تصویب قوانین نداریم؛ اما به نظر می رسد که در شش ماه نخست امسال قانون لغو تعرفه شامل حال این خودروها نشود.
مشاور وزیر صنعت در واکنش به خبر ترک خودروسازان چینی از ایران هم این طور گفت: خودروهای چینی در ایران تولیدی نداشتند که حالا بخواهند این بازار ۸۰ میلیون نفری را ترک کنند. بخشی از این خودروها هم به کشور وارد می شدند که با ممنوعیت ها واردات شان سخت تر شده است.
او در توصیه ای به مردم گفت: توصیه ما به مردم این است که خرید خودروهای داخلی بهتر از خارجی و چینی است.